top of page

Haluatko rajattomasti valtaa ja avaimen onnellisuuteen?

  • Writer: Tuomo Saarni
    Tuomo Saarni
  • Sep 30, 2024
  • 4 min read

Updated: Nov 19, 2024

Tein tällaisen iltapäivälehden otsikon aiheesta, jota sivusin jo aikaisemmin Twitterissä, koska tämä on varsin paikkaansa pitävä väite. Ja ei, vastaus ei ole, että voita Eurojackpotista vaan tämä on ihan tehtävissä oleva asia, mutta helppoa se ei ole. Mikään hyvä asia ei koskaan ole helppo.


Aihe ei tällä kertaa liity pelkästään työelämään vaan melkein enemmän jokaisen henkilökohtaiseen elämään. Yritän avata asiaa esimerkein, joten käytän siellä välillä työelämää apuna niin saadaan tämä paremmin blogin narratiiviin sopivaksi.


Kanna vastuusi


Olen tässä blogissa joskus kirjoittanut vastuusta, jonka tärkeyttä en voi riittävästi painottaa. Me olemme kaikki vastuussa itsestämme, alaikäisistä lapsistamme, omasta onnellisuudestamme, työelämästämme, pitkälti myös terveydestämme elintapojen kautta, ihmissuhteista jne. Asia joko kuulostaa helposti ymmärrettävältä ja joillekin taas tämä aiheuttaa tarpeen keksiä vastaesimerkkejä, joten käydään niitä tässä läpi ja tarkennan mitä tällä tarkoitan.


Kirjoitin joskus raflaavasti someen, että "Samat ihmiset, jotka jättävät lapsensa rokottamatta, ovat samoja ihmisiä, jotka antavat lapsensa ajaa sähköpotkulaudalla ilman kypärää.". Sain valtavan määrän negatiivista palautetta, jonka sisältö oli pääasiassa se, että vanhemmat eivät voi vaikuttaa pitääkö lapsi kypärää vai ei. Lapsi voi kuulemma riisua kypärän heti kun kääntyy ensimmäiseltä nurkalta. Meillä on pojan kanssa sääntö, että hän tietää, että jos jää kypärättä ajosta kiinni, niin se on viimeinen kerta kun sähköpotkulaudalla ajetaan. On sovittu, että kypärän käyttö on laudan omistamisen ehto ja hän saa vapaasti päättää kumpaa hän haluaa, ajaa laudalla kypärä päässä vai olla ilman kypärää ja lautaa. Uskalsin sopia tällaisen säännön, koska poika on toiminnallaan osoittanut, että hän pitää sanansa ja on luottamuksen arvoinen. Toisaalta poika myös tietää, että jos jotain on sovittu, niin hän myös tietää, että iskä pitää sovitusta kiinni. Kun tällä tavalla asetettaa vanhempana säännöt ja rajat, niin kantaa vastuun lapsestaan ja hänen tekemisistään. Vanhemmalle tärkeintä on olla johdonmukainen, eli lapsen pitää tietää varmasti, että rajan ylityksestä on seuraus, joka on joko yhdessä sovittu tai vanhemman vastuulla määrätty. Surkeinta on, että osa ihmisistä vieritti vastuun asiasta alaikäiselle lapselle, jonka kyky ymmärtää tekojensa seurauksia on aina rajallinen.


Olen myös kirjoittanut oman työelämän vastuusta. Se tarkoittaa, että jokainen on itse vastuussa työpaikastaan sekä siellä viihtymisestä. Suomessa on käytännössä maksutonta kouluttautua tai ainakin sen hinta on hämmentävän pieni saatavaan hyötyyn nähden. Jos eteen tulee työttömyys, niin jokainen itse vastuussa seuraavasta työpaikasta tai uuteen tehtävään kouluttautumisesta. Tämä vastuu ei kuulu TE-toimistolle, entiselle työnantajalle eikä maassa kulloinkin vallassa olevalle hallitukselle. Jos ei viihdy työpaikalla niin on omalla vastuulla tehdä asialle jotain ja mahdollisuuksia on monia. Voi vaihtaa työpaikkaa tai voi alkaa tekemään ratkaisuja viihtyvyysongelmaan nykyisessä työpaikassa.


Jos käytit tämän kappaleen lukemisen ajan vastaesimerkkien pohdintaan, niin olet taipuvainen etsimään syitä itsesi ulkopuolelta. On helppoa etsiä vastaesimerkkejä antamiini esimerkkeihin, mutta vaikeaa pohtia ongelmaa omalta kohdalta ja ratkaisuja siihen.


Näistä et ole vastuussa


Ihminen ei ole vastuussa sairastumisesta (jos se ei johdu elintavoista), väliaikaisesta työttömyydestä, parisuhteen päättymisestä (jos toinen haluaa erota), vanhemmista, aikuisista lapsista tai lapsuudestaan. On valtava määrä asioita, jotka voivat tapahtua meille kaikille ja täysin yllättämättä. Puoliso voi menehtyä yllättäen, lapsi voi sairastua vakavasti, voi joutua auto-onnettomuuteen jne. ja nämä asiat ovat yksinkertaisesti vain huonoa tuuria tai ne voivat olla jopa suoraan jonkun toisen ihmisen aiheuttamia. Tällaisista asioista ei voi olla vastuussa kun ne ovat oman vaikutuspiirin ulkopuolella.


Moni kantaa taakkaa omista vanhemmistaan ja/tai lapsuudestaan. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että omat vanhemmat ovat vastuussa omasta elämästään ja omista päätöksistään. Heitä voi auttaa, neuvoa, tukea ja rakastaa, mutta heistä ei voi kantaa vastuuta jos he ovat oikeustoimikelpoisia. Samalla tavalla moni on kokenut lapsuuden, jollaista ei soisi kenellekään ja se on jättänyt arpia, joita on vaikea parantaa. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että lapsi ei ole ollut vastuussa mitä hänelle on tapahtunut..


Ainoa mistä on vastuussa, on se miten itse suhtautuu ikävään tapahtumaan ja miten opettelee elämään muuttuneen tilanteen kanssa.


Älä uhriudu


Moni asia kääntyy mielessä sellaiseksi, ettei sille voinut mitään tai että asia on jonkun muun syy, jonkun muun tekojen seuraus. Samalla tavalla kuin auto-onnettomuus voi olla toisen kuljettajan vika saatetaan ajatella, että oma viihtymättömyys työpaikalla johtuu huonosta esimiehestä tai typeristä kollegoista. Ei, se on eri asia.


Se, että joku ajaa sinua liikenteessä päin ei ole sama asia kuin huono esimies. Jälkimmäinen asia on sinun käsissäsi, voit yrittää keskustella esimiehen kanssa, voit viedä asiaa hänen esimiehilleen, voit vaihtaa duunia, voit opiskella toisen ammatin tai mitä tahansa. Nämä kaikki vaihtoehdot vaativat sinulta työtä ja uhrauksia, mutta ne ovat sinun vallassasi.


Samalla tavalla kun elämässä kohtaa huono onni, vaikkapa se auto-onnettomuus, niin elämä voi kerralla heittää häränpyllyä. Tapahtuneelle ei voi jälkikäteen mitään, mutta sen seurauksien kanssa voi ja pitää oppia elämään.


Vastaus kysymykseen


Otsikossa lupasin rajattomasti valtaa ja onnellisuutta, joten on aika lunastaa lupaus. Jos opettelee ymmärtämään, että lähes kaikki asiat elämässä ovat omista päätöksistä ja tekemisistä kiinni, niin oppii samalla ymmärtämään, että voi tehdä mitä tahansa haluaa ja tulla onnelliseksi. Tämä on rajatonta valtaa ja avain onnellisuuteen.


Jos jokin asia on pielessä, niin lähtökohtana on aina pohtia, että miten voi omilla toimillaan muuttaa tilanteen ja on hyvä myös pohtia miten omat valinnat vaikuttivat tilanteen syntymiseen, jotta jatkossa oppisi välttämään vastaavaa. Tällöin ymmärtää, että oma elämä on täysin omissa käsissä. Oma toiminta ja onnellisuus ei ole kenenkään muun toimista, valinnoista tai päätöksistä riippuvainen. Mikään asia ei voi määrätä omia päätöksiä ja valintoja. Ainoa mitä se usein vaatii on joko uhrauksia tai kovaa työtä, eikä helppoja vaihtoehtoja välttämättä ole. Mutta ne vaihtoehdot ovat omia ja täysin omissa käsissä.




תגובות


bottom of page