top of page

Onko yrityksen someseuraajamäärillä väliä?

  • Writer: Tuomo Saarni
    Tuomo Saarni
  • Feb 5, 2024
  • 2 min read

Ihan alkuun väitän kokemuksieni pohjalta, että yleinen uskomus on, että mitä enemmän yrityksellä on seuraajia, sitä parempaa sen liiketoiminta on. Paremmalla tarkoitan, että se olisi kannattavampaa ja kasvavampaa kuin verrokeilla.


On paljon brändejä, joilla on suuri ja uskollinen seuraajakunta. Erityisesti tämä näkyy kotimaisessa tekstiililiiketoiminnassa, jossa on kaikkien tuntemia rakastettavia ja lutusia brändejä, mutta liiketoiminta on aikamoista kuraa. Liiketoiminnan lukuja voi pintapuolisesti katsoa vaikka Finderistä firman nimellä. Oikeastaan merkittävä poikkeus tähän on By Pia's, jonka someseuraajamäärät ovat yhtä vaikuttavia kuin tuloksentekokyky (lähes 10m vaihdolla keskimäärin 20% liikevoittoa vuodesta toiseen). Voidaanko siis sanoa, että paljon someseuraajia tarkoittaa hyvää liiketoimintaa? Ei voida. Someseuraajien hankintaan voidaan käyttää mielettömästi rahaa ja resursseja, mutta se ei korreloi liiketoiminnan kanssa jos saatua yleisöä ei osata käyttää tai se on vääränlaista.


Voit testata tätä omalta kohdaltasi. Mene valitsemaasi somekanavaan ja laske sieltä kaikki brändit/liiketoiminnat, joita seuraat (älä siis laske julkkiksia tms). Huom, tämä ei ole mikään tieteellisesti kehitetty tutkimusmetodi, mutta antaa nyt jonkinlaisen käsityksen. Laske käyttäen seuraavaa kaavaa jokaisen seuraamasi brändin kohdalla:

  • Jos olet ostanut tuotteen tai palvelun seuraamaltasi brändiltä/liiketoiminnalta ajallisesti lähempänä kuin joltain sen kilpailijalta, niin laita kirjanpitoon +2.

  • Jos olet ostanut seuraamasi brändin/liiketoiminnan kilpailijalta viimeeksi, niin merkitse kirjanpitoon -2.

  • Jos et ole ostanut ko. tuotetta tai palvelua kilpailijalta etkä seuraamaltasi brändiltä koskaan, niin merkitse -1.


Ts. jos seuraat Louis Vuittonia, mutta olet viimeeksi ostanut Marimekon käsiveskan, niin kirjanpitoon tulee -2. Laske lopuksi yhteen kaikki pisteet. Olet kohtuullisen varma, että kirjanpitosi yhteissumma näyttää reilusti negatiivista lukua. Tämä tarkoittaa karkeasti, että seuraat brändejä, mutta et oikeasti ole niiden asiakas.


Tämä koskee meitä kaikkia. Me seuraamme brändejä ja palveluita somessa, koska niillä on jotain mikä meitä kiinnostaa. Se voi olla brändin upea kuvamaailma, se tekee hauskoja videoita, ystävämme seuraavat ko. brändiä, sillä on hyviä tekstejä tai ehkä se esittelee elintasoa, josta haaveilemme.


Tässä kohtaa voidaan argumentoida, että mitä suurempi seuraajamäärä brändillä on, niin sitä parempi näkyvyys sillä on somekanavassa. Tämä on väärä oletus ja koko blogitekstin pointti. Vaikka brändillä olisi 100k seuraajaa, niin sen päivitykset eivät näy näille 100k seuraajalle. Mene minkä tahansa seuraamasi brändin sivuille, niin voit löytää sieltä päivityksiä, joita et ole nähnyt. Toinen hyvä esimerkki on, että mene sellaisen brändin somekanavaan, jolla on yli 100k seuraajaa. Löydät sieltä päivityksiä joissa on seuraajamäärään nähden hämmästyttävän vähän tykkäyksiä, esim. By Pia's -Facebook-kanavan päivityksillä on normaalisti reilut 100kpl tykkäyksiä, mikä on yli 109k seuraajamäärälle tosi vähän. Jopa Suomen Lasiterassin päivityksillä on enemmän tykkäyksiä, vaikka sillä on vain 1700 seuraajaa.


Syy on siinä, että näkyvyyttä saa kanavissa vain rahalla eli maksetulla mainonnalla. Tämä on myös fiksua, koska maksetun mainonnan voi kohdentaa alueellisesti ja muiden tekijöiden mukaan, jolloin mainostaja pystyy tarkemmin määrittelemään kenelle markkinointi tulee kohdistaa. Mutta tästä somemarkkinoinnista joskus myöhemmin toisessa blogitekstissä.


Lyhyesti siis, on hyvä imagon kannalta, että yrityksellä on näkyvyys some-kanavissa ja sillä on seuraajia. Se tuo uskottavuutta erityisesti pienille ja toistaiseksi tuntemattomille brändeille. Seuraajamäärien tuijottaminen ei kuitenkaan ole paras tapa kehittää markkinointia vaan sitä voi seurata osana muita mittareita, joiden avulla seuraat liiketoiminnan markkinoinnin kehittymistä.





Comments


bottom of page