top of page

Vastuullista paskaa

  • Writer: Tuomo Saarni
    Tuomo Saarni
  • Jan 17
  • 3 min read

Jokainen yritys on tänä päivänä vastuullinen, joten vastuullisuus on kokenut aikamoisen inflaation markkinointikeinona. Silti tänäänkin 17.1. Kauppalehden etusivua koristi kokosivun mainos, jonka ainoa tarkoitus oli rakentaa ko. yrityksestä kuvaa vastuullisena yrityksenä.


Vastuullisuus on nykyisin oletuksena osa jokaisen yrityksen toimintaa ja yritys, joka kirjaa strategiaansa olevansa vastuullinen kertoo olevansa kuten kaikki muutkin. Tässä on kuitenkin merkittävä ristiriita, sillä hyvin harva yritys on vastuullinen, siis oikeasti.


Näistä tunnistat paskan


Vastuullisella yrityksellä on sivuillaan maininta yrityksen vastuullisuudesta. Se on kirjattu yrityksen "arvoihin" tai se on osa "strategiaa". Jotkin yritykset menevät niin pitkälle, että vastuullisuus on "kirjoitettu yrityksen DNA:han" jne. Sivuilta voi löytyä yrityksen vastuullisuusohjelma, jonka sisältö on liirumlaarumia vihreästä sähköstä, kierrätyksestä ja sähköautojen suosimisesta. Vastuullisen paskan tunnistaa siitä, että se ei maksa yritykselle mitään tai ainakaan merkittävästi. Se ei vaadi työtä, uhrauksia eikä ainakaan likvidiä rahaa.


Joku näsäviisas voisi toki sanoa, ja ihan oikeutetusti, että onko se sitten huono asia että yritys tekee edes jotain, vaikkakin ilmaista, vastuullisuuden eteen. Ei se tietenkään ole, mutta onhan se sitä kuuluisaa viherpesua jos nostetaan esille yrityksessä tärkeänä asiana jotain, mikä ei oikeasti vaadi yritykseltä minkäänlaisia uhrauksia.


Yksi yleisempiä kestovitutuksen aiheita pienille yrityksille on suuryritysten tapa ensin pakottaa pieni yritys 60 tai 90 päivän maksuehtoon. Sitten seuraavaksi kun eräpäivä on tullut, niin yrityksen on pakko soittaa rahojen perään ja aina löytyy jokin syy miksi laskua ei ole voitu maksaa. Pieni yritys ei voi viedä perintään isoa asiakastaan menettämättä asiakasta, mutta pitäisi olla jonkinlainen keino saada nämä yritykset vastuuseen. Samaan aikaan kun yritys "houkuttelee vastuullisia sijoittajia", niin ne toimivat näin eli pitävät alihankkijoitaan pankkeina, joita saa rahaa nollakorolla. Käsi ylös yrittäjät, jotka tunnistavat tämän? Me kaikki olemme varmasti sitä mieltä, että tämä ei ole vastuullisen yrityksen tapa toimia.


Korjausliikkeitä


Haluaisin nähdä sellaisen vastuullisuusohjelman, jossa jokaiselle tavoitteelle on laitettu hintalappu: työ, raha, muut resurssit. Se, että "suositaan" jotain kierrätysmateriaalia ei maksa mitään, mutta sillä on hintalappu, että koneita ja laitteita joudutaan vaihtamaan, jotta ne voivat käyttää kierrätysmateriaalia. Vastuullisuutta esimerkiksi olisi se, että yritys ei venytä laskujen maksua tai vaadi pitkiä maksuaikoja pieniltä yrityksiltä sekä se, että yritys ei koskaan käyttäisi suurempaa kokoansa tai alihankkijan merkittävää riippuvuutta hyväkseen sopimusehdoissa. Tällaista kirjausta ja toimintaa emme valitettavasti näe suuryritysten vastuullisuuslupauksissa. Miksi? Koska sillä on hintalappu.


Hyvä tapa lähteä liikkeelle yrityksen vastuullisuudessa olisi kysyä työntekijöiltä nimettömästi miten he itse kokevat yrityksen vastuullisuuden, onko yritys oikeasti vastuullinen, miten paljon he työssään kokevat tekevänsä asioita joilla on positiivinen merkitys, miten paljon ulospäin näytettävä vastuullisuus vastaa sitä mikä näkyy yrityksen sisällä, kuinka paljon asioita voitaisiin tehdä vastuullisemmin ja kokevatko työntekijät itsensä, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden saavan yritykseltä vastuullista kohtelua. Samoja asioita tulisi tietysti myös kysyä asiakkailta, alihankkijoilta ja muilta yhteistyökumppaneilta.


Erityisen tärkeää olisi kysyä miten yrityksen vastuullisuus koetaan niiltä, jotka ovat yrityksestä riippuvaisia ja sille alisteisia, mutta jännästi yritykset ovat kiinnostuneita vain asiakkaiden mielipiteistä, joista yritys on itse riippuvainen. Tämä asetelma jo osoittaa kuinka teennäistä koko vastuullisuuspeli on.


Voimakasta itsereflektiota peliin


Jos yritys haluaisi olla oikeasti rehellinen vastuullisuudessaan se tekisi keinon, jonka avulla sen epävastuulliset teot tulisivat osakkeenomistajien ja asiakkaiden tietoon. Tässä voisi olla käytössä kolmas osapuoli, jonka ylläpitäisi kanavia minkä avulla kaikenlaiset vilunkipelit vinkattaisiin sille. Sen tehtävänä olisi varmistaa, että vinkki on aito ja sen jälkeen se ylläpitäisi julkista rekisteriä näistä tapauksista. Tämän jälkeen yrityksellä olisi mahdollisuus tietysti korjata tilanne, mutta vasta kun sonta on levitetty kaikkien nähtäväksi. Miettikää kuinka hyvä motivaattori tämä olisi. Toki kukaan ei ostaisi tällaista palvelua, koska sellaista se vastuullisuus on.




Ps. Meinasin laittaa tähän juttuun kuvakaappauksia yritysten vastuullisuusohjelmista ja siitä kuinka se on "kirjoitettu yrityksen DNA:han", mutta totesin, että päädyn kuitenkin käräjille oikeudettomasta materiaalin käytöstä. Se kun olisi vastuullinen tapa suhtautua kritiikkiin.


Commentaires


bottom of page